недеља, 17. фебруар 2013.

KI AIKIDO

Ki aikido je potekao od ideje osnivača Moriheja Uešibe, koji je veštinu prenosio na svoje učenike. Svaki od tih učenika je nakon učiteljeve smrti razvijao veštinu u skladu sa sopstvenim shvatanjima i mogućnostima, menjajući ne samo tehnike, već i neke od principa aikidoa. Tako su već polovinom dvadesetog veka počeli da se odvajaju razni pravci u aikidou, ili popularno rečeno "stilovi". 

Morihejevi učenici su veštinu prenosili sopstvenim učenicima i aikido je u međuvremenu pretrpeo mnogo izmena. Majstori koji praktikuju tendoryu aikido, ki aikido, ili tradicionalni aikido mogu izvoditi istu aikido tehniku na vrlo različite načine, mada se prave razlike najbolje mogu osetiti tek kroz vežbanje aikidoa. Razlike između ki aikidoa, tradicionalnog, ili nekog "trećeg" aikidoa je teško preneti kroz reči, pogotovo pisane reči. Najbolje je doći do kluba, probati, videti i oceniti šta vam se najviše dopada.

Ki aikido je zamišljen kao komunikacija sa više naoružanih ili nenaoružanih napadača, i to na taj način da oni ne budu povređeni, ako je to ikako moguće. Jedan od najboljih Morihejevih učenika, Koići Tohei, koji je jedini majstor kome je Morihej ikada dodelio zvanje desetog DAN-a (najviše majstorsko zvanje u aikidou, kao i u većini japanskih borilačkih veština), je osnivač ki aikidoa. Tohei je umro u dubokoj starosti, ostavljajući za sobom mnoštvo učenika.

Nakon kapitulacije Japana po završetku Drugog svetskog rata, borilačke veštine su bile maltene zabranjene. Kako bi nastavili sa treniranjem, učitelji borilačkih veština su mnoge preneli u sferu sporta, ustanovili sisteme pravila i takmičenja. Sa aikidoom je bilo malo drugačije - učitelji su "objasnili" kako se oni u stvari bave samoodbranom, a ne treniraju borilačku veštinu. Ovo je osnovni razlog zbog kog se aikido i danas često klasifikuje kao samoodbrana, a u pitanju je ništa više do "smicalica" veštih japanskih učitelja u želji da održe svoju veštinu. "Odbrambene" borilačke veštine u suštini ne postoje, kao što ne postoje ni "napadačke" borilačke veštine.
 
Osnovna ideja ki aikidoa je sklad uma i tela, kroz zajednički rad partnera na kreiranju tehnika. Većina borilačkih veština funkcioniše po principu sudara, dok ki aikido za cilj ima uklapanje sa protivnikom i njegovom energijom, tako da niko ne bude povređen. Ki aikido je borilačka veština, ali i mnogo više od toga. Lepota ki aikidoa se ogleda i u tome što je ki aikido ostao veština u pravom smislu te reči. Ki aikido je namenjen svim ljudima koji žele da nauče kako da primenom jednostavnih ki principa unaprede sopstveni život.  

Izvor: http://www.musasi-srbija.org/
U našem klubu imate priliku da steknete i razvijate koordinaciju i gracioznost pokreta, podstaknete kreativno razmišljanje, unapredite svoju moć rasuđivanja, reflekse, samopouzdanje, pravilno držanje, smirenost, disciplinu i mnoge druge sposobnosti i veštine koje su od izuzetne koristi čime god da se bavite u životu. 

Bez obzira da li imate naporan posao ili jednostavno želite da poboljšate zdravlje, ki aikido će vam pomoći u ostvarenju sopstvenih ciljeva.


Ki aikido klub "Musaši" vodi sensei Goran Kurnik sa svojom instruktorskom ekipom i porodicom. Goran Kurnik je profesionalni sportski trener sa više od 35 godina iskustva u radu aikidoa i drugih borilačkih veština, kao i u podučavanju, vođenju internacionalnih seminara i obuka, radu sa decom i mladima.Goran je ovlašćen od strane svetske Ki aikido federacije koju vodi sensei Kenđiro Jošigasaki da dodeli najviša (majstorska) zvanja u ki aikidou.

Pored Gorana, u vođenju termina učestvuju i drugi izuzetno kvalitetni majstori i brojna instruktorska ekipa.

"Musaši" je ki aikido klub iz Beograda sa tradicijom dugom više od 25 godina. Treninzi se održavaju na dve lokacije, u sportskom centru "Vračar", Sjenička 1, utorkom i četvrtkom od 19 do 21h i subotom od 12 do 14h i na Novom Beogradu, Goce Delčeva 38 (kod okretnice autobusa 16, 81, 612) ponedeljkom sredom i petkom od 19 do 21h. Prvih sat vremena je posvećeno zajedničkom radu dece i odraslih, dok je drugi sat rezervisan za odrasle. Ponesite sa sobom dobro raspoloženje i pridružite nam se!

https://www.facebook.com/kiAIKIDOmusasi


mix video sa raznih prikaza kluba

više snimaka kluba pogledajte na: https://www.youtube.com/kiAIKIDOmusasi


Нема коментара:

Постави коментар