Na ovom sam
blogu pre svega želeo pisati samo o onim
lepim stvarima koje nam pomažu da zdravije i kvalitetnije živimo. Nažalost,
mnogo je i onih loših stvari koje više nisu slučajnost ili retkost, već naša
svakodnevnica, čijeg delovanja mnogi nismo ni svesni, a koji uništavaju naše
zdravlje. Stoga, ponekad moramo i o tome pisati, kako bi svi zajedno razvijali
svest o zdravom načinu života. Kada ovo pišem, mislim naravno pre svega na
ishranu.
Znamo
li šta sve
unosimo u naš organizam kada konzumiramo neku namirnicu, piće, hranu? Ko
još
čita deklaraciju na proizvodu kada nešto kupuje? Nema se vremena za to.
Žurimo
na našu omiljenu seriju ili utakmicu. A onda, u pauzi vidimo reklamu -
O.. bez
šećera, C..-C.. Zero ... i pomislimo „Suuupeer... vreme je da zdravo
živim...
treba da smanjim kalorije... šećer je loš...“ I oni zaista nisu ništa
slagali, niti
ima nešto loše u tome što nema šećera, naprotiv, ali ima nešto i što nam
ne kažu. Ali zato moraju da napišu, a sve što mi trebamo je da
pročitamo sastav proizvoda, a tamo ćemo naći nešto gore i od šećera...
zapravo
mnogo gore. O čemu je reč? Pričamo o veštačkim zaslađivačima, pričamo o
ASPARTAM-u.
Veštački
zaslađivači, pogotovo aspartam, poslednjih su godina na lošem glasu, najviše
zbog toga što istraživanja pokazuju da uzrokuju karcinom. Da ne bi brinula,
kompanija Ajinomoto koja proizvodi aspartam, promenila mu je ime u AminoSweet.
I dalje ima iste otrovne sastojke, ali mu je novo ime lepo i zvučno. Ukoliko
ste vi ili vaše dete kojim slučajem alergični na aspartam, nemojte to shvatiti
lično, to je samo posao.
Aspartam je čak 200 puta
slađi od saharoze, odnosno šećera koji koristimo u svakodnevnoj upotrebi u
domaćinstvima. Po ukusu je najpribližniji šećeru u odnosu na druge veštačke
zaslađivače, s tim što njegova slatkost traje mnogo duže u odnosu na
običan šećer.
Uprkos dokazima da je aspartam opasan otrov, osvojio je globalno tržište. I dalje nastavlja dobijati dozvolu za korišćenje u novim vrstama hrane uprkos dokazima koji pokazuju da uzrokuje oštećenja mozga, kancerogene tumore i poremećaj rada endokrinih žlezda, te druge bolesti.
Većina
konzumenta ne zna da je aspartam stvoren kao lek, ali nakon otkrića njegovog
slatkog ukusa čarobno je promenjen iz leka u dodatak hrani. Želimo vas
upozoriti da se pazite vuka u ovčjem odelu, odnosno u ovom slučaju, aspartama
obučenog kao AminoSweet.
Pre 25 godina, aspartam je prvobitno bio uvršten u dostavu hrane u Evropu. Danas je u celom svetu uobičajeni sastojak većine dijetnih napitaka, deserata bez šećera i žvakačih guma. Ipak, klima se menja jer se konzumenti bude iz neznanja i prihvataju istinu o veštačkim zaslađivačima kakav je aspartam, te šteti koju oni nanose zdravlju. Najnoviji aspartamski marketinški trik je očajnički napor da se uvere konzumenti da prihvate ovaj hemijski zaslađivač kao prirodni i siguran, uprkos svim dokazima koji govore suprotno.
Aspartam
je 1965. godine slučajno otkrio James Schlatter, hemičar za G.D. Searle &
Company kada je pokušavao proizvesti farmaceutski lek protiv čira. Nakon što je
pomešao aspartičnu kiselinu i fenilalanin, dve amino kiseline koje se prirodno
pojavljuju, otkrio je jedan sasvim novi sastojak slatkog ukusa. Kompanija je
tada samo promenila zahtev podnesen kod FDA (Administracija za hranu i lekove)
za izdavanje dozvole lek u zahtev za dodatak hrani i aspartam je rođen.
G.D.
Searle & Company je patentirao aspartam 1970. godine. Interni dopis koji je
te godine kružio kompanijom tražio je da vodstvo kompanije radi na tome da
FDA-u postane „navika govoriti „da“ i da potiču „podsvesni duh sudelovanja“ u
dobijanju dozvole za ovu hemikaliju.
G.D. Searle & Company je 1973. godine prvi put podneo zahtev FDA-u i godinama se borio za FDA dozvolu, podnoseći im vlastite studije o sigurnosti za koje su mnogi verovali da su neadekvatni i obmanjujući. Uprkos mnogobrojnim prigovorima, uključujući i one vlastitih naučnika, kompanija je 1974. uspela uveriti FDA da daju dozvolu za komercijalnu upotrebu aspartama u nekoliko proizvoda.
Detalji
istorije aspartama su dugi, ali činjenica ostaje da je ovaj
karcinogen ilegalno dozvoljen kao dodatak hrani kroz snažno lobiranje moćne
korporacije koja je u vidu imala samo vlastiti interes. Menjanje aspartamovog
imena u nešto „privlačnije i pamtljivo“, po vlastitim rečima Ajinomota, može
prevariti neke, ali nadamo se da će većina prepoznati ovu pametnu marketinšku
taktiku kao očajnički pokušaj očuvanja mulimilijaderskog dolarskog priliva novca. Nemojte dozvoliti
da vas prevare.
Sledeći
put, pre nego što konzumirate neki od tih super diet napitaka ili sugar free
proizvoda, dobro pogledajte njegovu deklaraciju i dobro
razmislite šta vam je činiti kada među onim sitnim slovima nađete reč – ASPARTAM,
ili možda samo
oznaku E951. Naravno, izbor je samo vaš, ali i odgovornost za
vaše i zdravlje vaše dece.
Нема коментара:
Постави коментар