петак, 5. април 2013.

Kakao - hrana bogova




Ukoliko kakao nije deo vašeg svakodnevnog jelovnika onda morate pročitati ovaj članak. Verovatno je većina vas, kao i ja, dok smo bili deca volela da pije belu kafu; toplo mleko, kašičica kakaa, malo šećera, bila je to ukusna poslastica za nas. Ali kako smo odrastali kakao nam je ostajao samo u lepom sećanju iz dečjih dana ili ga znamo kao deo čokolade koju možda još uvek volimo. Ja sam se tek nedavno ponovo zainteresovao za kakao, i shvatio koliko sam mnogo propustio što sam ga dugi niz godina veoma retko koristio.

Za kakao je malo reći da je to zdrava namirnica. Mnogo je bliže i istinitije reći da je to vrlo moćna namirnica, ili baš kako stoji u naslovu članka “hrana bogova”, kako ju je nazvao Švedski botaničar Linne “”Theobroma cacao L”. (gde "theobroma" upravo znači "hrana bogova").


Kakao se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac. Kakaovac je malo (4–8 m visine) vazdazeleno stablo iz porodice malvaceae (nekada  pripisivana zastareloj porodici Sterculiaceae - lajničevke), rasprostranjeno duboko u tropskim šumama i tropskim regijama južne Amerike. U divljem obliku, kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 200-400 metara, u području Amazone i u blizini reke Orinoko. Kakao je u Evropu prvi doneo Kristofer Kolumbo 1502 goine.

Plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade. Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu unutar belog mesa nalazi se 20-60 semenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.

Zašto je u stvari kakao tako moćna namirnica, s pravom nazvana “hrana bogova"?
Zbog svog satava i uticaja na ljudski organizam.

Kakao:

•    štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
•    smanjuje stres i depresiju
•    štiti od bolesti srca i krvnih sudova
•    štiti od mnogih vrsta raka
•    odličan je izvor gvožđa
•    reguliše nivo šećera i holesterola
•    potiče bolje pamćenje i koncentraciju
•    smanjuje opasnost od srčanog udara
•    pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Kakao sadrži…

Teobromin - sastojak vrlo sličan kofeinu.
Više od 300 hemijskih materija s pozitivnim učinkom na zdravlje.
- Bogatstvo antioksidanasa koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma jer ga štite od  bolesti i slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja. Kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom na svetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole - katehine (za koje se veruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti) i epikatehine. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno!
- Bogatstvo minerala koji pomažu u borbi protiv stresa. Posebno je bogat magnezijumom koji je odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od probave, do rada srca i mozga. Kakao je takođe izvrstan izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C.
- PEA (feniletilamin) - skup spojeva koje vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao.
Serotonin i dopamine - hormoni sreće.
Omega-6 masne kiseline koje hrane mozak i pomažu celokupnom funkcionisanju organizma.

Prema rezultatima istraživanja sprovedenog na Australijskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovno konzumiraju kakao imaju znatno bolji krvni pritisak i manju opasnost od srčanih oboljenja i infarkta.

Zbog svega navedenog, uvrstite kakao u Vašu svakodnevnu ishranu. Ali u čistom, organskom obliku. Nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu, koliko god ona crna bila, unosite u organizam zdravi kakao. Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagreva i gubi svoja nutritivna i lekovita svojstva.

Neka hrana bogova bude i Vaša hrana!





Нема коментара:

Постави коментар