Ishrana

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kakao - hrana bogova

Ukoliko kakao nije deo vašeg svakodnevnog jelovnika onda morate pročitati ovaj članak. Verovatno je većina vas, kao i ja, dok smo bili deca volela da pije belu kafu; toplo mleko, kašičica kakaa, malo šećera, bila je to ukusna poslastica za nas. Ali kako smo odrastali kakao nam je ostajao samo u lepom sećanju iz dečjih dana ili ga znamo kao deo čokolade koju možda još uvek volimo. Ja sam se tek nedavno ponovo zainteresovao za kakao, i shvatio koliko sam mnogo propustio što sam ga dugi niz godina veoma retko koristio.

Za kakao je malo reći da je to zdrava namirnica. Mnogo je bliže i istinitije reći da je to vrlo moćna namirnica, ili baš kako stoji u naslovu članka “hrana bogova”, kako ju je nazvao Švedski botaničar Linne “”Theobroma cacao L”. (gde "theobroma" upravo znači "hrana bogova").
----------------------------------------------------------------------------------------------------- Aspartam - slatki ubica

Na ovom sam blogu pre  svega želeo pisati samo o onim lepim stvarima koje nam pomažu da zdravije i kvalitetnije živimo. Nažalost, mnogo je i onih loših stvari koje više nisu slučajnost ili retkost, već naša svakodnevnica, čijeg delovanja mnogi nismo ni svesni, a koji uništavaju naše zdravlje. Stoga, ponekad moramo i o tome pisati, kako bi svi zajedno razvijali svest o zdravom načinu života. Kada ovo pišem, mislim naravno pre svega na ishranu.


Znamo li šta sve unosimo u naš organizam kada konzumiramo neku namirnicu, piće, hranu? Ko još čita deklaraciju na proizvodu kada nešto kupuje? Nema se vremena za to. Žurimo na našu omiljenu seriju ili utakmicu. A onda, u pauzi vidimo reklamu - O.. bez šećera, C..-C.. Zero ... i pomislimo „Suuupeer... vreme je da zdravo živim... treba da smanjim kalorije... šećer je loš...“ 

I oni zaista nisu ništa slagali, niti ima nešto loše u tome što nema šećera, naprotiv, ali ima nešto i što nam ne kažu. Ali zato moraju da napišu, a sve što mi trebamo je da pročitamo sastav proizvoda, a tamo ćemo naći nešto gore i od šećera... zapravo mnogo gore. O čemu je reč? Pričamo o veštačkim zaslađivačima, pričamo o ASPARTAM-u.

pogledaj ceo članak
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamini - kompletan prikaz 

Svi smo mi još kao mali čuli za vitamine i znamo da su nam oni potrebni, ali koliko zaista poznajemo njihovu važnost po naše zdravlje, njihovu ulogu, da povežemo nedostatak nekog vitamina sa zdravstvenim problemima koji su nas snašli i da kvalitetnom ishranom i/ili prirodnim dodacima ishrani nadoknadimo unos određenog vitamina?

U nastavku pogledajte kompletan prikaz svih vitamina sa njihovom ulogom, namirnicama koje predstavljaju njihov izvor, problemima usled nedostatka ili eventualnih prekomerno unetih količina, kao i preporučene dnevne doze (PDD) ili preporučene minimalne dnevne potrebe (PMDP). 
----------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Uravnotežena ishrana


Ja više volim da koristim termin “Uravnotežena ishrana“ nego “zdrava ishrana“, jer jednostavno ne postoji opšte pravilo ili nekakav kodeks zdrave ishrane. Ako pitate stručnjake kako bi se trebali hraniti, dobićete mnogo različitih odghovora, i svi će oni biti potkrepljeni naučnim činjenicama. Kada trebate jesti, koliko puta, šta se sa čime slaže, šta je zdravo a šta ne... ??? puno je pitanja i još više odgovora. Jedno je sigurno, jedinstven recept i čarobna formula zdrave ishrane ne postoje. Jedini pravi savet koji možete dobiti je da osluškujete svoj organizam. Svaka osoba je različita jedinka, te su nam različite i potrebe, način i uslovi života, aktivnosti... Da bi živeli, ne samo se hranili, zdravo, morate naučiti da slušate svoj organizam i da poštujete njegove potrebe. To ne znači da trebate uslišivati njegove hirove koje ste razvili nekvalitetnom ishranom i načinom života, kao što su potreba za slatkišima i grickalicama (pao mi je šećer, treba mi nešto slatko !?) ali ni da budete rob zdrave ishrane i samo mislite o tome šta smete a šta ne jesti. Jer, mi ljudi ne živimo da bi jeli, već jedemo da bi živeli.

pogledaj ceo članak 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Samurajske salate

Šta pomislite kada vidite reč Samuraj?
Sigurno se među mislima pojavi Japan, katana, disciplina, kodeks časti, odvažnost, karakteristična nošnja, salata... Čekaj, čekaj... salata? Pa, možda i ne. Nadam se da će se nakon čitanja ovog teksta asocijacija pojaviti sledeći put, kao i želja da pronađete samuraja u sebi. A možda i častite svoja čula jednom osnažujućom samurajskom salatom.


pogledaj ceo članak 
----------------------------------------------------------------------------------------------------- 


Нема коментара:

Постави коментар